piatok 9. mája 2014

Editorial

Kedy sa začať chystať na leto?Posledných 20 rokov boli moje letá poznačené tábormi rôzneho druhu. Začalo to celkom nevinne. S manželom Ondrejom sme si povedali, že poďme skúsiť robiť vedúcich na detský tábor. Potom sme organizovali zájazdy britských turistov na Slovensko cez organizáciu OakHall. A zrazu bola potreba urobiť rodinný tábor. A detský. A teenagerský. Tak neviem, čo bude ďalej, možno začneme organizovať tábory pre starých rodičov s vnúčatami :)

Ale priznám sa, že bol aj čas, keď som si po letných prázdninách povedala, že končím. Ale sa voľajako nezadarilo. Myslím si totiž, že to má význam.




Hlavne to má význam pre vedúcich. Nie žeby na deťoch nezáležalo, však pre nich to robíme, aby mohli prežiť týždeň v bezpečnom prostredí, aby sa cítili prijaté, aby sa zabavili, počuli evanjelium, aby zažili super hry, zábavu a najlepší nočný pochod, najbláznivejšiu oblievačku, večerné rozhovory a skúsili niečo nové.

Najväčší význam majú detské tábory pre mladých vedúcich. Keď zrazu zistia, čo všetko sa musí urobiť, aby sa deti dobre cítili. Koľko času treba venovať nacvičovaniu. Aké technické záležitosti treba vyriešiť. Naučiť sa správne pýtať a viesť diskusiu. Zistia, aký je to pocit, keď sú na druhej strane, v situácii, keď treba uložiť deti do postele. A keď im sami majú povedať v čo veria. Uff! To je tá najťažšia úloha na svete. A preto tá otázka v nadpise. Kedy sa začať chystať na leto? No najneskôr v septembri.

Keď mi pred 15 rokmi niekto povedal, že z detí na tábore budú raz vedúci, neverila som. Myslela som si, že to sa asi nepodarí, že možno raz, v budúcnosti, v inej generácii. Ale budúcnosť je už dnes. A tak prajem vám, mladých vedúcim, toto leto sa na svojich táborníkov pozerajte s optikou budúcnosti. To sú tí, ktorí preberú štafetu po vás. Je to nádherná perspektíva.

Natália Luptáková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára