štvrtok 9. októbra 2014

Editorial

Na úvod by som možno krátko začal vysvetlením názvu mládežníckej konferencie „UPdate".
Tento názov má základ v dvoch anglický slovách a síce, že v slove „UP“ alebo „Hore“ a v slove „date“ alebo „stretnutie“. Voľný preklad názvu update je „stretnutie s Ním“. Zároveň ale to isté slovo označuje aj „aktualizáciu“ (najmä v technickej oblasti) starého na nové, resp. pre „vylepšenie“. Ako teda tento názov naznačuje, jedným z cieľov ÚDM je to, aby sa človek stretol so živým Bohom a Jeho slovom a iniciatívne naň reagoval svojím vlastným životom.

Tohtoročnou témou Updatu bolo „4x4“ čo je označenie pohonu na všetky štyri kolesá u motorových vozidiel. Vozidlo 4x4 ako také, ktoré je stavané na náročný terén. Bez problémov zvládne diaľnicu, cestu I. aj II. triedy, ale v porovnaní s bežnými autami zvládne hravo aj to čo iné autá nie. Človek bol a je povolaný do náročného terénu a sám ho nedokáže zdolať. Má ale možnosť prísť za Bohom, svojím Stvoriteľom, ktorý mu vo svojom Synovi ponúka riešenie a to aj vo veľmi konkrétnych otázkach.



Pozvanie poslúžiť vyučovaním počas hlavných tém prijali Ervín Mittelmann (KE), Janči Máhrik (ZA/Vsetín), Marián Cabadaj (ZA), Marek Tomašovič (TT) ako aj zahraničný hosť Jeff Wright (Senior pastor zo zboru Green Pastures v Severnom Írsku). Jeho príbehy o tom, aké veľké veci Pán Boh robí v ich zbore, väčšinu z nás nadchli a povzbudili do vášnivých diskusií ako aj očakávania na to čo má Boh pripravené pre nás.

Účasť na tomto ročníku konferencie bola o 50% vyššia oproti minulému roku, čo mohlo byť zapríčinené aj otvorením ďalšej kategórie (networku) s názvom „23+“ pre všetkých tých, ktorí po ukončení školy nastúpili do zamestnania, prípadne zakladajú mladé rodiny a majú túžbu aj naďalej sa spolu stretávať a hľadať Božiu vôľu v kontexte každodennej služby.

UPdate z roka na rok stúpa na kvalite a to aj vďaka všetkým dobrovoľníkom, ktorí boli ochotní poslúžiť každý podľa svojho obdarovania. Rečníci na seminároch, hudobníci, technický tím, moderátori, kaviarenský tím, dramatický videotým, organizátori športových aktivít, pastorační pracovníci, ako aj každý jeden, ktorý činil dobre, keď mal príležitosť. Som vďačný Bohu, že ako cirkev vieme spolupracovať aj na takejto úrovni a verím, že na cestách, ktoré sú pred nami, v Jeho mene, zvládneme každú prekážku.

Marián Cabadaj

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára