streda 8. októbra 2014

UPdate 4x4 - Hlavné témy

Človek si môže vybrať medzi ľahkým a ťažkým terénom. Medzi lesnou cestou a štvorprúdovou diaľnicou. Ak sa však rozhodneme ísť do lesa obyčajným, bežným autom, môže sa zničiť, pretože na taký terén nebolo skonštruované. Vozidlo 4x4 dokáže niečo, čo iné autá nedokážu − zdolať náročný terén.

Obraz vozidla sa používal počas celej mládežníckej konferencie ako zobrazenie človeka. Otvorili sa otázky: Sme aj my stavaní na náročný terén? Prečo ho nie sme schopní zvládnuť? Ako ho môžeme zvládnuť?

Vozidlo 4x4 je stavané do náročného terénu, my sme doň povolaní. Pravdou však je, že my na ťažký terén stavaní nie sme.


Obraz auta v Biblii nemáme, existuje však množstvo iných. Jedným z nich je obraz starého a nového človeka (Ef 4:22-24). Môžeme sa my, ľudia, zmeniť sami? Urobiť zo seba 4x4, byť zrazu vytrvalí, láskaví, trpezliví? Auto sa samé prerobiť nemôže. Kto ho dokáže naozaj zmeniť? Jedine ten, kto ho do detailu pozná – dizajnér.

Človek vo svojej prirodzenosti nedokáže robiť to, do čoho ho Boh povoláva. Nepripravený človek v náročnom teréne skôr či neskôr zomrie. Kľúčový rozdiel, zmena, ktorou človek musí prejsť, aby nielen vošiel do náročného terénu, ale aj z neho vyšiel, je prijatie Ducha Svätého. Tak, ako sú terénne autá oddelené od ostatných áut, tvoria zvláštnu kategóriu vozidiel do náročného terénu, tak aj kresťania sú oddelení od ostatného, hriešneho, sú svätí. Sú povolaní do zložitých úloh.

Keby bolo Božím zámerom pre kresťanov to, aby mali krásny a ľahký život, vzal by nás do večnosti hneď po tom, ako za nás zomrel. Avšak ľahký a krásny život je niečo, čo hľadajú ľudia v tomto svete. Dôvod, prečo nás tu Boh na zemi nechal nie je, aby sme hľadali to, čo hľadá svet. Nechal nás tu preto, lebo premenení Duchom Svätým sme jediní vybavení do náročného terénu.



Z našich úst často počuť: nedá sa to. Boh však tvrdí opak. Nikdy nám nenaloží viac, než by sme dokázali uniesť. Vyzýva nás, aby sme vyšli von z garáže. Veď vozidlo, ktoré stojí v garáži, za nič nestojí. Boh chce, aby sme „zašpinili svoje auto“. Pamätajme na to, čo pre nás Boh urobil a čo robí. Mnohí ľudia v dejinách hovorili o vyvraždení cirkvi, no ona tu stále je! Práve ona je obrazom toho, že Boh vo svete koná.

Sme Božou armádou v teréne tohto sveta. Keď sa bojíme prehry, musíme pamätať, že v Kristovi, ktorý nás posilňuje, nič nie je nemožné. Upriamujeme na Neho svoju myseľ s očakávaním? Tvorca nikdy nevyrobil produkt na to, aby zlyhal. Testuje ho, no dôvod skúmania slabín nie je len ich odhaľovanie, ale aj napravenie. Boh nás dokonale pozná a skúšky si používa na to, aby sme sami pochopili, kým sme. A keď s vierou obstojíme, vedie nás k vytrvalosti.

Duch Svätý nás nielen vysiela von z garáže, posiela nás na záchrannú misiu. Sme povolaní nasledovať Krista a činiť mu učeníkov. Keď ideme za Ním, náš život sa musí meniť. Ježiš má pre nás víziu, zmocní nás a vystrojí, aby sme boli rybármi ľudí.

Kristína Prištiaková




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára