utorok 7. októbra 2014

UPdate 23+ network

Sedíme na prípravnom UPdate tíme. Janči s iskričkou v očiach hovorí o návrhu Tomáša Henžela urobiť niečo „pre väčších“, ale že nechce ísť do toho sám. Ja som už dlhšie uvažoval o niečom podobnom. Hneď som tímu povedal, idem do toho s Tomášom. Začerstva na tíme sme mu aj zavolali a dohodli sa, že otvoríme „Network 23+“. Jančimu sa ešte viac rozžiarili oči, veď to Máhrikovské nadšenie poznáte... a pracovali sme ďalej s ešte väčšou radosťou, lebo sme vedeli, že sme na správnej ceste a Boh našu prípravu nielen sprevádza, ale aj dopredu dobre plánuje.

 

Dôvody pre spustenie Networku 23+ boli mnohé. Napríklad znepokojivý úplne bežný jav v CB v SR: „vyparenie sa“ vysokoškolákov a novomanželov či novorodičov. Jednoducho, zmiznú. Existovala aj určitá nespokojnosť stredoškolákov na UPdate, že program je šitý pre vysokoškolákov. Zaujímavé však bolo, že presne opačne to brali tí starší. Nechceli prísť, pretože mali pocit, že program je šitý viac pre mladších. Ďalším dôvodom bolo, že viacerí lídri dlhodobo vidíme určitý defekt v prechode mladého človeka z „besiedkárskeho“ modelu života k reálnemu životu. Neposledným dôvodom bolo sledovanie, ako mnoho mladých osamele tápe a snažia sa orientovať vo svete „veľkých“, t.j. pracovnom, partnerskom, rodinnom, spoločenskom živote a toto všetko jednoducho bez NASLEDOVANIA KRISTA = učeníctva, nebude fungovať. Prosto, „besiedkársky“ model života nás buď viac uzavrie v našich cirkvách, čo v nás len viac posilní v životný štýl GETA alebo sa „vyparíme“ vo svete. Aj jedno zlé, aj druhé zlé. Dosť zlé.

S Tomášom (a mnohými inými lídrami) sme skalopevne presvedčení, že v tomto období života, tak bohatom na obrovské životné zmeny, potrebujeme nanovo porozumieť Evanjeliu. Všetko sa v tom období mení a všetko sa musí meniť s nemenným Evanjeliom v centre. Toto by mala byť tá plodná, celoživotná stabilná a biblická cesta života. Všetci sa v tom cítime ako začiatočníci. Počas príprav sme sa s Tomášom potešovali, že bude skvelé, ak nás bude 10-15. Boh však potvrdzoval naše presvedčenia. Túžba a potreba po REAL LIFE KRESŤANSTVE je medzi CB mladými obrovská. Komunitu 23+ na UPdate-e tvorilo okolo 50 ľudí. Duch Svätý aktívne pracuje. Z reakcií a atmosféry sme boli uistení, že Boh si požehnával svoje dielo medzi nami a mnohí vyjadrovali veľký úžitok z účasti na networku.

V „Networku 23+“ sme preberali a diskutovali na tieto témy: 1.Boží príbeh a moje miesto v ňom/Tomáš Henžel, 2.Práca a Božie zámery s ňou/Braňo Sadloň, 3.Single a vzťah na Božiu slávu/Tomáš Grulich, 4.Bez komunity to nedáš/Ervin Mittelmann. Spíkri boli dobrými rečníkmi, ale prichádzali aj s praktickou aj teologickou hĺbkou. Po každej „prezentácii“ sme mali aj priestor na diskusiu.

Už teraz s Tomášom vidíme aj nedostatky našej práce. Určite máme čo zlepšovať. Sme ochotní pomôcť mládežiam a zborom v premýšľaní o službe ľuďom v tomto období života. Viac, ako rozoberať daný stav, chceme ukazovať na cestu vpred.

Tešíme sa však, že z Božej predivnej milosti, Kristovej slávy a moci Ducha sa nám podarí pomôcť novej generácii, aby nielen v cirkvi zostali, ale aby boli schopní NASLEDOVAŤ KRISTA tak, aby to Evanjelium premieňalo v prvom rade ich, potom ich reálny každodenný život, aby boli schopní misijne žiť a vytvárať a kultivovať Kristovskú komunitu.

Ervin Mittelmann
a Tomáš Henžel



















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára