piatok 5. júla 2013

Editorial


Občianske združenie Únia detí a mládeže vzniklo so zámerom podporiť prácu s deťmi a mládežou v CB na Slovensku prostredníctvom rôznych projektov, fundraisingu a nadviazania kontaktov s inými organizáciami, či už na Slovensku alebo v zahraničí. Jedným s projektov, do ktorého sme sa zapojili, je Európska dobrovoľnícka služba (EDS). Je to jedna z akcií v programe Mládež v akcii, ktorý zastrešuje Iuventa (MŠVVaŠ v SR).

EDS umožňuje mladým ľuďom vycestovať von do zahraničia a realizovať tak projekt EDS v niektorej z členských krajín Európskej únie, prípadne v ostatných krajinách sveta.

Tento program ma veľmi zaujal tým, že je to úžasná príležitosť pre podporu mladých ľudí, ktorí nemajú príležitosť vycestovať alebo sú nezamestnaní alebo inak znevýhodnení, pretože im môže pomôcť získať nové zručnosti a skúsenosti a podporiť tak ich osobnostný ako aj profesionálny rast a tiež je to veľká pomoc pre neziskové organizácie, ktoré takouto formou získajú vzácnych platených pomocníkov a prostriedky pre svoju činnosť. V roku 2011 sa nám úspešne podarilo akreditovať Úniu ako hosťujúcu, vysielajúcu a koordinujúcu organizáciu pre EDS.

Vďaka tomuto projektu k nám mohli pricestovať prví traja dobrovoľníci zo zahraničia, ktorí sú nám veľkou pomocou nie len pri administratívnych prácach v kancelárii, písaní projektov, organizovaní celoslovenských aktivít a pod., ale aj v lokálnej práci s deťmi a mládežou. Ak sme chceli akreditovať Úniu, museli sme akreditovať konkrétne miesto, kde bude EDS vykonávaná a na ktoré sa budú viazať projekty. Keďže ÚDM má celonárodný záber a realizuje celonárodné aktivity a kancelária ÚDM nespĺňala podmienky na akreditáciu,  museli sme pod UDM akreditovať mládežnícky klub v Žiline. Naša skúsenosť motivovala aj zbor CB v Michalovciach a tento rok získali akreditáciu aj oni a momentálne očakávajú prvých dobrovoľníkov, ktorí majú nastúpiť na EDS 1.júla. Mimochodom, je to prvý cirkevný zbor na Slovensku a v Čechách, ktorý je akreditovaný v tomto programe. Bolo veľmi zaujímavé sledovať celý proces a dovolím si skonštatovať, že veľkým plusom pre ich akreditáciu bola činnosť zboru, ktorá je zameraná nie len dovnútra zboru, ale aj smerom von ako napr. práca s rómskou komunitou, spolupráca so psychiatrickým oddelením v Michalovciach a prestavba modlitebne na multifunkčný priestor, ktorý by mal v budúcnosti slúžiť aj ako nízkoprahový klub v meste. EDS je program, ktorý môže obohatiť prácu s mládežou v našich zboroch, pomôcť nadviazať nové kontakty, priniesť nové impulzy a otvoriť nové možnosti pre službu a misiu možno aj vášho zboru, školy, účelového zariadenia či občianskeho združenia.

Eva Myjavcová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára