sobota 6. decembra 2014

čo sa deje v ŽILINE - Práca s mladými

Málokto má rád zmeny. Máme radi, keď vieme čo, kde, ako a kedy bude, čo od toho máme očakávať a čo je naopak očakávané od nás. Ide to istý stereotyp, ktorý dáva pocit bezpečia. Aj my mladí v Žiline sme mali ten svoj systém, ktorý fungoval mnohé roky: dve samostatné skupiny, starší dorast a mládež, ktoré sa stretávali raz do týždňa, aby spievali Bohu, modlili sa a študovali Bibliu. Ten istý čas, tá istá štruktúra stretnutia (s menšími osvieženiami).


Máloktorý systém má tak dokonalý dizajn, aby mohol ísť naprieč desaťročiami v nezmenenej forme s tým, že je stále aktuálny, vyhovujúci a oslovujúci. Doba je v neustálom posune, psychológia vydáva nové a nové knihy o ďalšej a ďalšej generácii mladých ľudí. Cirkev ostáva Bohom ustanovená naprieč tým všetkým, avšak veríme, že tiež môže a má meniť formy svojej práce medzi ľuďmi tak, aby boli relevantné.



Po období modlenia sa, pýtania sa, rozhovorov a hľadania prišli naši leadri Janči a Majo s novým konceptom, ktorý prekopal zabehnuté rutiny, otvoril príležitosti, ponúkol voľnosť a zároveň bol výzvou pre každého z tímu vedúcich dorastu a mládeže. Zmena vyviera z revízie nášho presvedčenia, že nechceme len vytvoriť program, ale chceme činiť učeníkov. Prakticky to znamená, že sme zrušili „klasické“ dorasty a mládeže, kde sa „sedí s gitarkou v kruhu“ a spojili sa do jednej veľkej skupiny. Tú sme zároveň rozdelili do viacerých menších skupín. Veľká skupina re:focus je miestom, kde spolu chválime Boha piesňami, spoznávame Ho v slove, modlíme sa, budujeme komunitu ako jedno spoločenstvo a to všetko sa snažíme robiť formou, ktorá bude zrozumiteľná aj človeku, ktorý prichádza prvýkrát – toto sa odohráva každé dva týždne vo forme otvorených mládežníckych bohoslužieb v nedeľu večer (pódiovo orientovaný typ udalosti). V čase medzi dvoma re:focusmi sa stretávajú menšie skupiny (livegroups), ktoré riešia svoje individuálne témy, diskutujú, zdieľajú sa, alebo iba tak hang-out-ujú. Nie sú len ďalším programom alebo formou biblického štúdia. Sú komunitami, ktoré žijú svojim životom, prebieha v nich pastorácia, vyučovanie, napomínanie či povzbudzovanie. Ich výhodou je, že si môžu viac prispôsobiť svoje stretnutia podľa potreby jednotlivých členov. Zároveň sú svojou veľkosťou a aktivitami ideálnym priestorom na budovanie vzťahov „mimo kostol“.


Málokto má rád zmeny, avšak bez nich sa nedá posúvať vpred. Veríme, že tento nový koncept je posunom ďalej, ale strom poznať po ovocí (Mt 7, 17-20), a preto čakáme s otvoreným srdcom akú cestu nám Boh vo veci svojho diela ukáže.

Naďa & Michal Klaudínyovci







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára