pondelok 8. septembra 2014

Čo sa deje v LEVICIACH - Mládežnícke centrum Kontakt

Zbor Cirkvi bratskej v Leviciach je podľa počtu členov a návštevníkov najväčším na Slovensku, a teda i nás mladých kresťanov je v ňom pomerne veľa. Preto máme značný potenciál často sa stretávať. Nielen navzájom, ale taktiež vytvárať rozsiahlu sieť vzťahov s našimi neveriacimi priateľmi a známymi a prostredníctvom nich im prinášať evanjelium.

Je pre nás požehnaním a veľkou výsadou, že okrem duchovnej práce s mladými ľuďmi zo zboru máme aj skvelé miesto núkajúce príležitosti pre nadväzovanie známostí a budovanie priateľstiev s nekresťanmi. Je ním Mládežnícke centrum Kontakt, „satelit,“ „dieťa“ levického zboru, v ktorom prebieha mnoho aktivít (nielen) mladých ľudí.

Kontakt funguje od roku 2004 a už dlho pred jeho otvorením mal levický zbor víziu vytvoriť bezpečný priestor pre mladých kresťanov na stretávanie s neveriacimi. Zároveň však nemalo ísť priamo o náboženskú budovu, čo by tento objekt robilo pre neveriacich atraktívnejším a prístupnejším. Mal byť medzistupňom, zastávkou na ceste zo sveta do zboru.

Princíp tejto cesty je takýto: Mladí kresťania trávia v Kontakte časť svojho voľného času a neveriaci tam prídu tiež, na základe pozvania alebo upútaní produktmi, službami či podujatiami, ktoré Kontakt núka. Kresťania a nekresťania sa stretnú, spoznajú, skamarátia sa, vytvoria vzťah. Ich stretnutia v Kontakte i mimo neho pokračujú, vzťahy sa vyvíjajú, neskôr neveriaci, povzbudení týmito vzťahmi, začnú navštevovať podujatia, ktoré sa konajú mimo Kontaktu. Najčastejšie je to v modlitebni, „kostole“, – stretnutia dorastu, mládeže, bohoslužby. V rôznych štádiách tohto procesu neveriaci počujú evanjelium a ak padne na úrodnú pôdu, začnú oni chodiť do Kontaktu nadväzovať vzťahy s inými neveriacimi a celý proces sa opakuje.


Konkrétne aktivity mladých v Kontakte sa dajú rozdeliť do dvoch skupín: neorganizované a organizované. Tie prvé znamenajú neformálne stretnutia, ktorých výhodou je zaujímavá ponuka Kontaktu. Pre viac či menej vážne rozhovory je tu nielen pohodlná klubovňa, ale taktiež kaviareň s nefajčiarskou prevádzkou a voľným wi-fi pripojením, kde sa okrem kávy dá pochutiť si na horúcej čokoláde, čajoch, miešaných nápojoch a iných dobrotách. V spomínanej klubovni sa dá hrať stolným tenis, stolný futbal a spoločenské hry. Veľmi obľúbenou a v Leviciach ojedinelou je profesionálna umelá lezecká stena na terase.


Škála organizovaných aktivít v Kontakte je veľmi pestrá a tiež láka ľudí so širokým spektrom záujmov. Tieto aktivity môžu byť jednorazové alebo pravidelné. Môžu sa týkať vecí, ktoré sú bežnou súčasťou voľnočasovej ponuky Kontaktu: turnaje v stolných hrách (napr. Osadníkoch z Katanu), turnaje v stolnom tenise, stolnom futbale, lezecké súťaže... Okrem toho sa tu konajú ďalšie akcie: tvorivé dielne, kde sa vyrába všetko možné, od ozdobených zošitov cez batikované tričká po šperky z rôznych materiálov. Prebiehajú tu kultúrne podujatia ako filmová projekcia, koncerty rôznych žánrov, divadlo, autorské čítanie či tematické párty. Beseduje sa so zaujímavými osobnosťami, tunajší i zahraniční lektori vyučujú angličtinu na rôznych úrovniach pokročilosti, hudobníci učia hrať na hudobných nástrojoch, profesionálni i amatérski fotografi sa stretávajú vo fotoklube a iné.  


Silnou stránkou a princípom týchto organizovaných aktivít je to, že ich organizátormi sú mnohokrát práve mladí veriaci, s ktorými je pre mladých neveriacich jednoduchšie nadviazať kontakt a vytvoriť vzťah ako so staršími ľuďmi alebo ľuďmi v strednom veku. Okrem toho mimo organizovaných aktivít dobrovoľníci ostávajú v klubovni či kaviarni a starajú sa o neformálny čas – aktívne sa venujú ľuďom, ktorí tam prídu. Zároveň sa v Kontakte konajú stretnutia dorastu a mládeže, kde majú neveriaci lepšiu možnosť sa priamo stretnúť s kresťanským vyučovaním zameraným práve na ich vekovú skupinu. Práca mladých v Kontakte prináša ovocie. Jedna moja kamarátka hovorí: „Do Kontaktu som prišla pre lezeckú stenu. Tam som spoznala ľudí, ktorí mi ukázali, že viera nie je len o chodení do kostola počas kresťanských sviatkov, ale niečo oveľa hlbšie.“


Šimon Evin 












Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára