nedeľa 7. septembra 2014

Čo sa deje v LEVICIACH - Miesto v dome


Miesto v dome je občianske združenie, ktoré nie je priamym projektom zboru Cirkvi bratskej v Leviciach, no napriek tomu je s ním veľmi úzko prepojené. Celý personál tvoria kresťania.

V roku 2004 sa pilotným projektom stal výdaj teplého jedla, ktorý pokračuje dodnes. Cieľovou skupinou sú ľudia bez domova, avšak postupne vznikali ostatné projekty, ktoré vyplývali z potrieb núdznych ľudí v našom meste. K jednému teplému jedlu denne sa pridali ďalšie potraviny, hygienické potreby či šatstvo. Rozbehol sa predaj časopisu Nota Bene, neskôr bolo zriadené hygienické centrum a tiež sociálne poradenstvo.

Medzi klientmi je mnoho rodín s deťmi, ktoré žijú v zlých podmienkach v lokalite Ladislavov Dvor neďaleko Levíc. Pracovníci organizácie preto dlho premýšľali, ako im v ich situácii pomôcť prežiť, prípadne posunúť ich vpred. Vznikla myšlienka poskytnúť rodinám nielen materiálnu pomoc, ale tiež viesť deti k vzdelávaniu a ponúknuť im zmysluplný spôsob trávenia voľného času.

Už niekoľko rokov prebieha doučovanie a organizovanie voľnočasových aktivít pre deti z núdznych rodín. Tento projekt by nemohol fungovať bez pomoci dobrovoľníkov. Keďže je v našom meste stredná škola pre budúcich sociálnych pracovníkov, stala sa dôležitým zdrojom pre hľadanie dobrovoľníkov. Postupne vznikla skupina starších detí, ktoré si prešli doučovaním a inými aktivitami, a tak nadviazali vzťahy s pracovníkmi a tí si získali ich dôveru. Miesto v dome je však kresťanská organizácia, preto je túžbou všetkých jej zamestnancov ponúkať týmto deťom nielen zábavu, vzťahy a lásku, ale tiež evanjelium. Zrodil sa nápad ísť hlbšie práve so staršími deťmi, ktoré stále prejavovali záujem tráviť čas so zamestnancami a dobrovoľníkmi v Mieste v dome. Táto práca nie je len klasickou charitou, ktorých je okolo nás veľa, ale je aj misiou. Z okolia často prichádzajú pochybnosti, či má vôbec zmysel venovať sa takýmto deťom, keď sa potom znovu vracajú do starého, pre nich prirodzeného prostredia. Napriek tomu ľudia, ktorí túto prácu robia, vidia veľký zmysel v momentoch, ktoré s deťmi trávia. Vedia, že záleží aj na tej krátkej chvíli, kedy sa cítia šťastné a prijaté.



Avšak len ľudia, ktorí sami žijú s Kristom, môžu vniesť Jeho lásku do života druhých ľudí. Preto dôležitú súčasť tímu dobrovoľníkov tvoria mladí ľudia z nášho zboru. Konkrétnym prípadom je skupinka dievčat z dorastu. Rozhodli sa zapojiť do voľnočasových aktivít pre deti a zároveň im ukazovať na Krista tým, ako žijú, ako sa správajú a ako o Ňom hovoria.

Jedným z dievčat, ktoré sa rozhodli venovať svoj voľný čas týmto deťom, je Katka Jardeková. „Pomáhala som pri rôznych aktivitách, hrala som sa s deťmi a vymýšľali sme program, ktorý by hovoril o Bohu.“ Väčšina z nás nemá možnosť dostať sa tak blízko do kontaktu s ľuďmi, ktorých obyčajne na ulici obchádzame zďaleka. Pre mnohých mladých dobrovoľníkov je to obrovská výzva, znamená to zahodenie predsudkov, vzdávanie sa samého seba. „Predtým, ako sme do toho šli, bála som sa ich reakcie na všetko, počnúc aktivitami až po tému. Mala som tiež strach zo svojej vlastnej reakcie, lebo som sa s touto komunitou ľudí ešte osobnejšie nestretla.“



Stretnutia dievčenskej skupinky s deťmi sa niesli v téme vzťahy - s priateľmi, s rodičmi, so súrodencami. Dievčatá o nich hovorili z pohľadu Biblie a na poslednom stretnutí hovorili o vzťahu, ktorý im ponúka Ježiš.

Výsledkom práce dievčat z dorasteneckej skupinky nebolo len to, že strávili čas s deťmi, hovorili im o Ježišovi a nadviazali s nimi vzťahy, ktoré sú pre tieto deti také vzácne. Je to práca, ktorá tiež mení pohľad a celé srdce toho, kto ju robí. „Naučila som sa na nich pozerať inak. Sú to hravé deti, potrebujú pozornosť ako každé iné dieťa, potrebujú len vedieť, že aj ony sú dôležité.“

Kristína Prištiaková






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára