sobota 4. januára 2014

Kariéra Božej ženy 1

Kariéra je profesijná dráha, spojená s úspechom, uznaním, postavením a samozrejme lepším finančným ohodnotením v pozitívnom, ale aj v negatívnom zmysle.

V 1. Tim 6:10 sa píše, že koreňom všetkého zla je milovanie peňazí. Je veľkým darom obstáť v tejto skúške ak má človek príležitosť získať dobre platené miesto alebo dobré postavenie. Túžba po úspechu, uznaní, bohatstve bola, je a bude príčinou nepokojov a pádu človeka a námetom na rozprávky, kde dobro víťazí nad zlom a príčinou nejednej rozbitej rodiny. Samozrejme to všetko nie sú zlé veci, veď mnoho kresťanov je na vysokých pozíciách, majú prosperujúce firmy a veľa kresťaniek zastáva vysoké posty a dôležité úlohy vo firme, spoločnosti a pritom žijú skromne a Boh si ich používa pre svoje dielo... ale všetko má svoj čas a miesto pod slnkom. 

Rozmýšľaš o svojej budúcnosti a pýtaš sa kde je to tvoje miesto? Určite nebolo jednoduché rozhodnúť sa pre štúdium, keď si mala 15 alebo 19 rokov. Možno si si vybrala profesiu, ktorej budeš musieť obetovať veľa, aby si získala a udržala si zamestnanie a po absolvovaní náročného štúdia by si sa možno chcela najskôr dobre zamestnať, získať pracovné skúsenosti, aby si sa po materskej dovolenke mala kde vrátiť. Keďže v dnešnej dobe je nevyhnutné, aby žena pracovala a nie je jednoduché si zabezpečiť bývanie a tak skôr ako si založíš rodinu, je samozrejme dôležité mať na pamäti aj tento aspekt. ...no keď získaš dobrú prácu, plat a postavenie, môže byť veľmi ťažké sa so všetkým rozlúčiť a rozhodnutie mať deti odkladáš alebo obmedzíš len na jedno max. dve deti, aby si sa mohla rýchlo vrátiť do práce, aby si neprišla o všetko, čo si tak krvopotne získala, aby ste mohli platiť hypotéku, aby ste si mohli dovoliť viac... Ak sa rozhodneš mať detičky hneď po škole, tak budeš zase tlačená, aby si čo najskôr nastúpila do zamestnania, pracovala na sebe, uplatnila sa na trhu práce... No, ak nemáš na prvom mieste Boha a nevnímaš svoje poslanie ako ženy a matky, môže sa stať, že sa ocitneš v bludnom kruhu a pod silným tlakom spoločnosti, ktorá síce potrebuje rodinu ako základ, no vytesňuje ju na okraj záujmu.


Ak ti Boh dal snúbenca, manžela, rodinu a múdrosť a talent, ktorý nechceš zakopať, dôveruj Bohu, že ti v správnom čase dá príležitosť na zúročenie tvojho talentu a rokov náročného štúdia. No najskôr investuj do výchovy detí a rodiny, aj keby všetci tebou opovrhovali a hovorili: Je to bláznovstvo! Ak ti Boh zatiaľ nedaroval manžela a rodinu, nezabudni slúžiť svojmu Bohu a pracovať ako najlepšie vieš, no nech tvoje srdce nepriľne k peniazom alebo úspechu, ktorý dosiahneš!


Povzbudenie na záver: Daniel so svojimi priateľmi nepristúpili na „pravidlá hry“ vtedajšej spoločnosti/dvora a napriek tomu, že všetci okolo nich jedli pokrm kráľov, aby prospievali a zvýšila sa tak ich šanca na úspech, Daniel a jeho priatelia sa rozhodli ísť inou cestou – robiť to, čo chce od nich Boh! Výsledok: „...a nenašiel sa z nich zo všetkých ani jeden taký, ako bol Daniel, Chananiáš, Mišael a Azariáš, a stávali pred kráľom.“

Eva Myjavcová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára