sobota 2. marca 2013

Evanjelium vzhľadu

Či si to uvedomujeme alebo nie, na to, kým sme, kým sa chceme stať a kým sa stávame, majú obrovský vplyv vzory. Médiá nám predstavujú vzory, ktoré nie sú dokonalé, ale akoby sa dokonalosti približovali. Vidíme ich všade, v televízii, časopisoch, na internete, bilboardoch... Každá druhá reklama sa týka vzhľadu. Účinkujúcimi sú úspešní a známi sexi športovci, modelky, herci... Predstavujú nám prostriedky či spôsoby, ako dosiahnuť náš „vysnívaný“ vzhľad. Môže to byť kúpou zázračného prášku na chudnutie, správnym tréningovým plánom vo fitku či posilňovni alebo tou „pravou“ farbou na vlasy, maskarou, značkovým kusom oblečenia či čímkoľvek iným. Tieto reklamy nám neponúkajú len samotný produkt, ponúkajú nám oveľa viac. Hovoria, že svet patrí krásnym a príťažlivým ľuďom, že to, ako vyzeráme, je dôležitejšie než to, čo robíme, že môj vzhľad = moja identita. Ich správou, ktorú nám prinášajú, ale nie je len to, že my nie sme dosť pekní, ale že to môžeme zmeniť. Stačí len chcieť. S týmto evanjeliom vzhľadu sme sa buď stotožnili, alebo s ním bojujeme.

Je na tom, že chcem dobre vyzerať, niečo zlé?

Aby sme mohli rozhodnúť, potrebujeme poznať motív, otázka znie: Prečo nám na tom záleží. Motívom môže byť túžba po uznaní, potvrdení, že som niekto, boj o vytvorenie svojej vlastnej identity, po obdive a závisti iných. Dôkazom, že sme na dobrej ceste, sa tak stáva počet komplimentov, či „lajkov“ na profilových fotkách sociálnych sietí. Ak je toto zmyslom nášho života, každodennou starosťou a túžbou, tak sme sa minuli cieľa. 

Neboli sme stvorení na to, aby sme zo seba spravili čo chceme ani aby nás iní obdivovali. Boli sme stvorení, aby sme boli Božími mužmi a Božími ženami. To, že nimi nie sme, je výsledkom rebélie prvých ľudí. Vďaka Kristovej obeti môžeme žiť nový život, ktorého zmyslom nie je sebaurčenie ale nechanie sa pretvárať samotným tvorcom. Naším cieľom má byť stávanie sa Božím mužom a Božou ženou, ale o tom sa dočítate v ďalšom čísle :) ...

Juraj Sabol






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára