pondelok 4. novembra 2013

Ideálny zbor

Bohoslužby definujú Cirkev. Pri tom, ako sedím s otvorenou Bibliou na kolenách, je mojím cieľom vzbudiť v Cirkvi biblickú túžbu po Kristovi. Na Bohoslužbe sa stretávame s Bohom prostredníctvom ľudí, slov a sviatostí.



Božie Slovo je zdrojom, ako oslavovať Boha. Nie, nedávame ani tradíciu, ani človeka ani nič iné nad Božie Slovo. Naozaj? Niekedy však mám pocit, že sa denominácie navzájom obviňujú z toho, čo sami robia. Učí nás Biblia sedieť, keď sa modlíme? A keď sa modlíme ako cirkev, modlíme sa podľa Božieho Slova? Učí nás Biblia kľačať, keď prijímame Večeru Pánovu? A kto káže Krista od Genezis až po Zjavenie? Kto sa ponorí hlboko do Božieho Slova, aby poukázal na Krista ako na vzácnu perlu? Nech sa nám nestane Kniha Kronická práškom na spanie a Levitikus nudný manuál, veď celá Biblia učí o Kristovi.

Učí nás Biblia spievať len piesne, či aj žalmy a hymny? Ja dúfam, že sa niekedy nájde hudobník ktorý povie s Dávidom "Môj jazyk bude ospevovať tvoju reč, lebo všetky tvoje prikázania sú spravodlivé."  My, celá Cirkev, sme premieňaní viac a viac, je to proces a nie len jednorazová udalosť. Ako povedal Pavol, zo Slávy do Slávy. Kristus nás posvätil očistiac kúpeľom vody, slovom.


Kristus povedal, aby sme robili Večeru Pánovu na jeho pamiatku. My si Ho však pripomíname raz za mesiac. A preto sa pýtam: Ako často si chceme pripomínať Krista? Alebo ako často chceme zvestovať Pánovu smrť? Druhá vec je, že pijeme hroznový džús miesto vína. V iných denomináciách ani džús. Ak niekto nájde verš, kde sa píše o hroznovom džúse, dám mu euro. Celá Biblia vraví, chlieb a víno, ale my máme chlieb, džús a víno. Ak niekomu svedomie nedovoľuje piť víno, alebo ak zo zdravotných dôvodov nemôže, dobre, ale prečo ostatní to robia inak?

Tiež vieme že nie budova, ale veriaci ľudia sú Cirkev. Máme sa stretávať ako Jeho nevesta, ako celé Telo-Cirkev, ktorá patrí Hlave-Kristovi. Ak niekto oddeľuje Cirkev od Boha, oddeľuje Telo od Hlavy a to nie je život. Keď teda prichádzame ako jedno Telo, buďme ako Jeho Telo. Veď to je Evanjelium, že čokoľvek zlé sa stalo je v Pánov deň mocou Evanjelia o Kristovi odpustené. A to, aby sme v radosti v Kristovi boli obnovení a zjednotení. Lebo my sme Božia armáda, ktorá víťazne stojí v Kristovi a ničí nepriateľa. A ako najlepšie zničíme našich nepriateľov? Tak, že prostredníctvom Evanjelia z nich spravíme priateľov.

Dominik Svitel

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára