sobota 4. augusta 2012

Zóna 614

Do “rekreačného” objektu Bystrička sme prišili 25.7. (utorok), kde nás privítali traja Švajčiari z organizácie Juropa, ktorá sa venuje práci s vedúcimi dorastu. Nasledujúcich 5 dní sme absolvovali v poradí už tretí Juropa kurz (GLT - Group leadership treaning) vedúcich dorastu. Švajčiari odovzdávali svoje “know-how”, ktoré sme mohli aplikovať hneď o pár dní na tábore.

Krásna oravská príroda s kombináciou s dobrým počasím nám obmäkčovala naše nevypočuté výčitky voči objektu táboriska, v ktorom kadečo nefungovalo. Jediná prístupová cesta z civilizácie viedla cez labilný mostík s veľavravným nápisom “Vstup na vlastné riziko”. Batožinu nám do objektu ponad rieku Orava priniesla rozbitá lanovka. Všetko nasvedčovalo tomu, že postapokalyptická tematika celoslovenského dorasteneckého tábora bude pre nás aj pre dorastencov veľmi autentická. Kľúčový verš tábora sme vybrali z Izaiáša 61,4 (kvôli tomu je v názve tábora číslo 614): “Vybudujú staré ruiny, postavia zrúcaniny predkov, obnovia spustošené mestá, zrúcaniny mnohých pokolení.” Bol to výstižný verš nielen pre tému tábora, ale aj pre areál, ktorý umocňoval zážitok z témy.

Po kurze sa ku nám pripojili ďalší vedúci a nasledujúce dva dni voľna sme strávili teambuilingom a dokončovaním príprav na tábor ZÓNA 614. Dorastencov (vo veku 12-15) sme hneď pri vstupe do areálu voviedli do príbehu, ktorého sa hneď stali súčasťou. Celý tábor sa niesol v duchu katastrofickej histórie: Svet sa nachádza v roku 2023. Pred 11 rokmi vypukla tretia svetová vojna a následky boli devastujúce. Celá Zem bola zamorená radiáciou okrem jedinej oblasti, ktorá nesie pomenovanie ZÓNA 614. Práve do tejto oblasti smerujú noví imigranti (dorastenci), ktorí sa chcú zachrániť. V zóne vládne vojenský režim, čo dorastenci pocítili hneď pri registrácii. Pri vstupe do areálu ich sprevádzali vojenské hliadky, ktoré navnadili atmosféru výnimočného stavu. Počas tábora sa však príde na to, že v skutočnosti aj táto oblasť je zamorená a všetci dorastenci sú kontaminovaní. Ak existuje nejaká záchrana na prežitie, tak musí prísť z nezamorenej oblasti, čiže nie zo Zeme.



Príbeh zóny bol alegóriou na dejiny spásy, ktoré sme počas tábora rozoberali. Boh stvoril dokonalý svet, ktorý bol dokonale rozbitý človekom (hriechom). Hriech symbolizovala radiácia - smrteľná choroba, z ktorej sme sa nevedeli dostať sami. Preto musel prísť niekto, kto nebol zasiahnutý hriechom. Dorastenci si prechádzali jednotlivými časťami evanjelia postupom týždňa, čo sa vyvrcholilo večerom, kde sme hovorili o Kristovej obeti. Do tábora v ten večer prišiel Ervin Mittelmann, ktorý hovoril osobné svedectvo. Videl som, že evanjelium, ktoré hovoril, prinútilo niektorých dorastencov riešiť s Bohom svoje životy.

To, že Nepriateľ chodil okolo nás ako “revúci lev” sme mohli vidieť každý deň. Napríklad úrazy, ktoré mohli byť smrteľné. Alebo spory s paranoidným majiteľom objektu, ktorý sa zľakol, že ho chceme oklamať. Bol to azda najintenzívnejší zážitok, keď nám majiteľ nakrátko vypol elektriku a povedal nám, že sa máme do nasledujúceho rána odsťahovať. Boh postupne pracoval na nás a na majiteľovi a, našťastie, sme žiadne krízové plány nemuseli riešiť.

Počas tábora som si všimol jednu zásadnú vec v tíme vedúcich. Mám pocit, že tím bol každým prichádzajúcim problémom jednotnejší. Či sa už jednalo o maličkosti alebo o vážne obavy, ktoré ohrozovali priebeh tábora. Okrem iného, pre mnohých z nás ZÓNA 614 nebol prvý tábor tohto leta, čo sa prejavilo na únave. Napríklad anglický kemp KECY, ktorý bol vo viacerých zboroch na Slovensku, skončil tesne pred naším odchodom na kurz. No myslím, že napriek tomu vyčerpanosť v tíme nebola citeľná, pretože stále, keď niekto potreboval pomôcť, bol naporúdzi ochotný vedúci. Bolo pre mňa veľmi povzbudivé sledovať ako nás nezjednocuje len spoločná voľnočasová aktivita, ale Kristove telo, ktorého sme súčasťou.

Počas celého tábora nám asi len jedno ráno pršalo, okrem toho bolo veľmi priaznivé počasie na rôzne aktivity. Či už išlo o kúpanie v Orave alebo prespávanie v prírode. Myslím, že to bola jedna z mnohých vecí, za ktoré môžeme byť vďační. ZÓNA 614 sa skončila, no Božia práca na životoch dorastencov sa neskončila.

Ondrej Jurčo (Prešov)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára