pondelok 30. apríla 2012

facebook v rámci služby

Už samotné slovo fb evokuje v ľuďoch dvojaké alebo až trojaké reakcie. 
  1. je to super – dá sa tam všeličo 
  2. je to nuda 
  3. je mi to jedno – nemám to ani nebudem mať 
Tak ako aj iné veci, tak aj fb sa dá využiť, ale aj zneužiť. Strata času, ignorovanie povinností, závislosť – to všetko je nám známe a často diskutované. Ale toto nie je článok o tom. Teraz budem hovoriť asi len za seba – využite fb pri mojej práci – službe . 

Musím sa priznať že mi tento „ďalekohľad“ otvoril dvere ku mnohým ľuďom, ktorých nemám šancu nejako osloviť, alebo spoznávať. Aspoň ako sa to dá v dnešnej dobe. Možnosť ich aj vidieť, ako rastú ich deti, ako sa im darí/nedarí. 

Spolužiaci, dávno odišlí klubáci, mládežníci, ktorí sú preč z domova za prácou, to je všetko skupina, s ktorou sa tu dá komunikovať, povzbudiť ich, poslať pozdrav :) 

Čo sa týka služby: v Bardejove máme 8 pracovných skupín (mládež, dorast-klub, vedúci rôznych úsekov, Drábsko, besiedkári...), ktoré slúžia na informovanie o akciách, stretávaní tímov, ale aj zdieľanie sa čo koho čaká (skúšky, maturity, zdravotné problémy...) 

Dá sa flexibilne komunikovať o návrhoch, myšlienkach, plánovaní. Dobré využitie to má ako v mobile sms, rýchly hovor cez chat. Môžeme vedieť kto (ne)príde, pretože väčšina sa na túto stránku prihlási skoro každý deň. 

Čo je takou zaujímavosťou pre mňa je sledovať komentár našich dorastencov, mládežníkov, ktorí sa niekedy „vyfarbia“ viac ako na kluboch. Ich komentáre tiež niečo prezrádzajú o ich „slobode“ slova, na ktoré sa dá reagovať hneď alebo potom aj v osobnom rozhovore. 

Mnohokrát dostávame aj ďakovné komentáre, kde nám ďakujú za to, že aspoň takto – cez naše fotečky, môžu byť súčasťou a že môžu nahliadnúť do našich klubov, prácou s deťmi a tešiť sa s nami s úspechov a plakať s nami, keď je ťažko. Som za to vďačná, lebo potrebujeme o sebe vedieť, modliť sa za seba a aj tieto fotečky zavesené na fb nám môžu k tomu pomôcť. 

Myslím že sa dá dobré využiť (samozrejme aj zneužiť) túto sieť – keď už ju tu máme :) No na druhej strane to nikdy nepokryje potrebu osobných vzťahov. 

Marcelka Beňová 
pracovníčka s dorastom, CB Bardejov 


Slavomír Jašš: 
Ak môžem k tomu dodať: facebook bol vytvorený na presne ten účel, ako je vytvorenie skupín na plánovanie, rýchle kontaktovanie a podobne. Druhá, tá horšia strana je, že facebook nie je až tak bezpečný ohľadom súkromných informácii. Myslím si, že všetko je pod kontrolou, či mobilné telefóny, e-maily, sms-správy atď. Myslím si, že buď nebudeme používať nič v oblasti internetu a inej modernej komunikácii, alebo to zoberieme ako niečo, čomu sa nevyhneme. Môj osobný názor je, že každý si sám musí položiť otázku, či jeho využívanie je správne alebo nie. Každopádne každý je zodpovedný sám za seba. Správne je popočúvať názor iných, pouvažovať nad tým a čo najlepšie sa rozhodnúť. 

Janka Pangrácová:
Ako napísal Slavo: tak, ako každá iná vec, či internetová stránka, aj fb má svoje výhody a nevýhody. Určite jednou nevýhodou je minimálne súkromie. Na fb o tebe každý hneď všetko vie. Občas mám pocit, že tu ľudia vedia o mne viac a ešte skôr ako viem ja sama o sebe. No na druhej strane je to výborná vec na zdieľanie rôznych spoločenských a mládežníckych akcií. Nemôžem sa sťažovať, pretože na komunikáciu a „tímovanie“ v skupine je to fajn vec. Náš dorastový tím má skupinu. Je to skvelá vec, lebo vždy vieme čo a ako. Kto má tému a akú, či nepotrebuje pomoc a keď áno, tak s čím. V podstate naplno využívame fb na plánovanie. V zahraničí máme zopár ľudí aj z nášho zboru. Vieme o nich, že aj oni by chceli byť súčasťou zborového diania, no z Anglicka alebo Nemecka nie je možné prísť každý víkend domov. Takže ďalšie pozitívum vidím v tom, že takýto naši „cezpoľní“ priatelia môžu byť v obraze aspoň vďaka fotkám. Hneď môžu aspoň takouto formou zažiť kúsoček z toho, čo sme zažili my a spolu s nami sa tešiť z práce, ktorú sme spravili.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára