utorok 28. februára 2012

a čo my?

Keď už sme sa pustili do tak náročnej a zároveň tak bežnej témy, akou je marihuana, rozhodli sme sa zistiť ako je to s nami, mladými kresťanmi v Cirkvi bratskej. Aký je náš názor a naše skúsenosti? Čo si naozaj myslíme o marihuane? 

Zo všetkých opýtaných (58 respondentov) vyše 90% má negatívny názor na marihuanu a len 9% ho malo pozitívny. Najčastejšími dôvodmi bolo, že je škodlivá, ničí mozgové bunky, človek pod jej vplyvom nevie čo robí, stáva sa závislým a kresťania by mali byť závislí len na Bohu. Je ako liek s nežiaducimi účinkami, pre ktoré by sme iné lieky nebrali, keby sme si prečítali letáčik. Bolo však viacero názorov na to, že ju nemôžeme odsúdiť ako zlú vec, podobne ako alkohol, že ju len nevieme využívať a s mierou ovládať, a zlou vecou sa stala až našou hriešnosťou. Že jej lekárske účinky a výsledky sú dobré a osožné. Bol názor, že keby ju každý vyskúšal, mali by sme „dvojhodinový svetový mier“. 

Čo sa týka legalizácie marihuany, tak až 16% z nás bolo zástancami tejto myšlienky. Najmä preto, že potom by mali byť zakázané aj cigarety a tvrdý alkohol, keďže ide o niečo podobné. Zdôraznené bolo najmä to, že zakázané veci sú najžiadanejšie, preto by nemalo ísť o úplnú legalizáciu, ale skôr dekriminalizáciu. Povoliť marihuanu na lekárske účely. Zvyšných 84% nás bolo zásadne proti hlavne z dôvodu, že je škodlivá, že proti nej je lepšie preventívne bojovať ako dodatočne riešiť dôsledky a po legalizácií by sa ju veľa mladých ľudí rozhodlo vyskúšať. 

Posledná otázka bola zameraná na vlastnú skúsenosť s marihuanou. Opýtaných 17% ju vyskúšalo. Išlo najmä o jednorazové skúsenosti, s ktorými to respondenti nepreháňali práve preto, aby nestratili vedomie samého seba, alebo to na nich nijako nepôsobilo. Poprípade bol výsledkom príjemný uvoľnený stav, keď človek nemá chuť byť agresívny, nie ako pri alkohole. Niektoré skúsenosti neboli také skvelé, aby sa daný človek rozhodol vyskúšať marihuanu znova a veľa opýtaných ju vyskúšalo priamo v Holandsku, aby tento pokus nebol nelegálny. Objavil sa aj názor respondenta, ktorý ju síce vyskúšal, ale neplánuje to opakovať, a nemá pocit, že by porušil nejaké Božie zásady, pretože treba poznať vlastné hranice, mať jasné postoje a byť uzrozumený s tým, ako to máme s Bohom a pred Bohom. 

Zvyšných 83% percent marihuanu nevyskúšalo, ale mali skúsenosti zo svojho okolia, kde sa niektorí pohybovali priamo medzi závislými ľuďmi alebo na vysokej škole, kde tí, čo to vyskúšali sami priznali, že ich to zničilo, a že sa už nevedia sústrediť tak, ako predtým. 

Ďakujeme za všetky úprimné názory. 

spracovala
Eva Kianičková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára