nedeľa 29. januára 2012

[dweeb]


[dweeb] bola britská kresťanská kapela, hrajúca elektro-rockovú hudbu. Skladala sa zo štyroch členov: Tima Alforda, The Badgermana, Matta Donalda a Davea Ashwortha. Vznikla v roku 2002 a počas svojej existencie dosiahla veľké úspechy nielen na domácej pôde, ale aj po celej Európe, vrátane Slovenska (turné, Campfest atď.). Počas roka 2011 [dweeb] ohlásil koniec svojej činnosti po deviatich rokoch koncertovania a nahrávania, odohrali posledné turné a kapela oficiálne ukončila svoju činnosť 2. septembra 2011. 

1. Boli ste kresťanskou skupinou, pôsobiacou v komerčnej sfére. Mohli by ste povedať, či na Vás bol vyvíjaný nejaký tlak, od Vašich kolegov-nekresťanov, alebo od iných ľudí pôsobiacich v tomto biznise, aby ste sa chovali ako „ozajstné rockové hviezdy“ (sex, drogy, alkohol atď.) Spomeniete si na nejaký taký zážitok, alebo máte návod ako tomu zabrániť? 
Ten tlak samozrejme existuje. Ale to, čo ho urobilo ľahším, bolo vedomie, že nikdy nie sme sami. My štyria sme boli vždy spolu a robili jeden druhého zodpovedným. To znamená, že zvádzanie bolo minimálne, pretože sme nechceli jeden druhého pustiť dole. Boli sme tak hlboko zainteresovaní na našich vzájomných životoch, že každé pokušenie by bolo hneď jasné ostatným z nás a hneď by sme apelovali jeden na druhého ak by to bolo potrebné. Práve z tohto dôvodu to nikdy nebolo pre nás také ťažké – viem si predstaviť, že toto by bolo oveľa väčšou výzvou pre sólového umelca, ktorý by pôsobil sám alebo len s skupinkou muzikantov, ktorí by preň boli len malou alebo žiadnou zodpovednosťou. 

Napríklad, pri jednej príležitosti sme natáčali TV show pre BBC, ktorá sa volá Spievanie s nepriateľom. Účinkovali sme v tejto šou s inou skupinou a jeden večer sme sledovali, ako koncertujú. V polovici ich show táto skupina vytiahla na pódium nejaké striptérky, aby sa k nim pridali. Teraz, pokiaľ by sme boli sami, by tu možno bolo pokušenie ostať a sledovať to, ale pretože sme boli spolu, nikdy by sa to nestalo. Okamžite sme opustili miesto, odkiaľ by sme mohli vidieť, čo sa deje na pódiu. Ochránili sme našu integritu a nikdy sme nezvažovali, že by sme podľahli pokušeniu a to práve preto, lebo sme boli spolu...Kríza odvrátená! 

2. Urobili ste niekedy kompromis, ktorý bol založený na komerčnom tlaku a ktorý bol pre vás, ako kresťanov, ťažký? (týkajúci sa napr. oblečenia alebo žúrov) 
Naším cieľom vždy bolo komunikovať evanjelium relevantne. Niekto nám raz dal prorocké slovo, kde videl kúsok puzzle, ktorý perfektne zapadal k ostatným kúskom, bol s nimi spojený a týmto spôsobom zapadal ku zvyšku. Avšak tento kúsok puzzle, ktorý reprezentoval nás, bol úplne inej farby ako ostatné kúsky. Tým spôsobom sa odlišoval. To bola rovnováha, ktorú sme sa vždy v priebehu tých rokov snažili udržať – zapadať a byť relevantný, ale zároveň nebyť kompromisný v tom, kým sme a o čo nám ide. Toto nie je jednoduché ale myslím si, že za tie roky sa nám podarilo zvládnuť tento tlak veľmi dobre. 

Pokiaľ by som hovoril za seba, tak boli samozrejme časy, kedy som túto rovnováhu nezvládol. Spomínam si na jednu show, kedy som hovoril veľmi silné evanjelium, pretože som cítil, že „musím, lebo sme kresťanská skupina“. Ale nebolo to vhodné pre dané miesto alebo ten moment, a tak to nefungovalo – a ja som dostal v ten deň hodnotnú lekciu. Ale na druhú stranu boli rozhodne príležitosti, kedy po tom, ako sme dokončili show, som mal pocit, že by som mal komunikovať jasne niečo o Ježišovi, ale neurobil som to. Takže to fungovalo oboma stranami. 

Myslím, že najlepšia rada, akú môžem dať na to ako nájsť rovnováhu medzi tým, ako byť relevantný a zároveň nekompromisný, je sa konštantne modliť a byť cieľavedome zodpovedný. Za tým myslím modliť sa koncert za koncertom, pýtať sa Boha, čo chce povedať a komunikovať a oznámiť to smelo a relevantne. Ale podobne dôverovať Božej moci hýbať srdcami ľudí bez tvojich slov, iba cez tvoju hudbu, a to je to, čo sme chceli dosiahnuť. A uisti sa, že máš okolo seba ľudí, ktorým, dáš povolenie na teba apelovať , pokiaľ vidia, že si robíš kompromisy kvôli tlaku, ktorému čelíš. Toto sú najlepšie cesty ako zvládnuť udržanie rovnováhy správne. 

3. Bolo niekedy ťažké byť kresťanom medzi všetkými tými nekresťanskými muzikantmi okolo vás? 
Myslím, že túto otázku som už zodpovedal v predchádzajúcich odpovediach. Niekedy to bolo ťažké, pretože, sme vedeli, že naše rozhodnutia boli robené aby sme nasledovali to, k čomu nás Boh povolal a sťažovalo to naše šance na veľký úspech v hlavnom prúde hudobného priemyslu – ale pretože sme vždy dávali pozor jeden na druhého, pokušenie robiť kompromisy nebolo také veľké.

Ďakujeme za rozhovor.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára