sobota 5. apríla 2014

blogERVIN - Ľudská kreativita, Božia vlastnosť

„Boh stvoril človeka na svoj obraz; na obraz Boží ho stvoril.“ Genesis 1:27

Každý človek je stvorený na Boží obraz. Róm, ind, slovák, maďar, číňan, zdravotne postihnutý, mentálne postihnutý, chudobný v slume, bohatý na Miami. Stojím ráno v aute na križovatke. Mám pustené rádio a počúvam peknú pieseň. Je ráno pred ôsmou hodinou. Cez frekventovanú ulicu prebehne chlapec z električky a beží na druhú stranu cesty. Aby stihol školu. Všimol som si, že to bol downík. Jeho tvár pri behu je nádherne čitateľná. Je na nej napísane: „Musím stihnúť školu... Dúfam, že ma žiadne auto nezrazí... Len bežať a nezastaviť sa...“. Parádny pohľad. Asi pred siedmimi rokmi, pred odchodom do Kalinova som učil špeciálne pedagogičky posunkový jazyk. Práve na tej škole, kam downík bežal.

Môžme filozofovať nad tým, ktoré konkrétne veci pri ľuďoch reflektujú Boží obraz. Je to intelekt? Je to schopnosť vytvárať vzťahy? Je to schopnosť premýšľať o činoch a dôsledkoch? Je to schopnosť milovať? Je to schopnosť vnímania morálky a žiť správny život?



Pred niekoľkými rokmi som mal možnosť spoznať nejakých umelecky ladených ľudí. Už na ich outfite bolo vidno, že sú cool. Boli vnímaví. Zapájali sa do diskusií. Vždy „vedeli“ viac, ako iní. Jedna z vecí, ktoré ma na nich zaujali, bol názor, že umelecká kreativita je aktivita Božieho Ducha. Vysvetlím. Vyjadrovali to, že inšpirácia, ktorá inšpiruje umelcov k napr. namaľovaniu obrazu je inšpirácia Duchom Svätým. Boh bol a je evidentne kreatívny a práve kreatívny, slobodný človek je veľmi podobný Bohu. Taký „malý“ obraz Boží.

Áno, umelecká kreativita je veľmi výrazná Božia vlastnosť, ktorej žiaľ v našich cirkevných kruhoch málo rozumieme. Prvá Adamova kreatívna práca bola však práca. Normálna práca. Nie umelecká. Adam sa už v raji mal potiť a premýšľať nad tým, čo a ako robí. Áno, aj to je Božia vlastnosť. Aj to je Boží obraz človeka. Áno, aj to je úžasná kreativita.

Sedím v aute, ktoré vytvoril a poskladal kreatívny človek. Počúvam hudbu, ktorú skomponoval a zhudobnil kreatívny človek. Učil som kreatívne pedagogičky posunkový jazyk, aby mohli lepšie a kreatívne komunikovať so svojimi žiakmi. Nakoniec vidím prebehnúť downíka, ktorý mal na tvári jeden kreatívny dobrodružný deň.

E.

zdroj:http://ranajkysjezisom.blogspot.sk/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára