pondelok 5. augusta 2013

Editorial

„Bol som len malou súčasťou veľkej vojny. Nič viac.“ (Hrdina a veterán 2 svetovej vojny Bill Guarnere)

Toto leto sa už deviatykrát uskutočnili naše krátkodobé misijné pobyty. Znova sme sa vrátili na Ukrajinu do Mukačeva. Pomáhali sme tam pri stavbe modlitebne, venovali sa deťom z okolia a povzbudzovali mládež z domáceho zboru. Pribudlo nám aj jedno netradičné miesto činu – Glasgow (UK). Tam sa náš misijný tím sústredil na službu slovenským Rómom.




Každá misijná cesta ponúka iné skúsenosti, každá destinácia je špecifická vo svojich potrebách, každý misijný tím je originálny vo svojich obdarovaniach. Ale to, čo majú tieto pobyty spoločné, je, že chcú byť malou súčasťou veľkej Božej misie. A to sa nám darí len vtedy keď sa napojíme na to, čo už Boh cez svoju cirkev robí v mieste, kde prichádzame. A preto cieľom týchto pobytov je pomôcť, povzbudiť a podporiť domáci kresťanský zbor v práci, ktorú už robí.

- Pomôcť im znamená pre nás pripojiť sa k ich aktivitám a prácam – či už je to stavba modlitebne alebo služba evanjelia.
- Povzbudiť ich znamená priniesť im občerstvujúci pohľad zvonku na ich prácu a podnietiť ich k novým krokom viery. A možno len jednoducho – potešiť ich v dlhodobej práci.
- Podporiť ich znamená dať im vedieť, že nie sú v ich službe sami. Dať im poznať, že niekde inde je cirkev, ktorá sa za nich modlí, ktorá im posiela finančné dary a ktorá k nim vysiela svojich misionárov.

Misijné pobyty sú zároveň veľkou príležitosťou pre nás a naše zbory. Aspoň trochu sa tak môžeme učiť, ako robiť medzikultúrnu misiu a ako vysielať misijné tímy. Motiváciou pre nás boli veriaci zo zahraničia, ktorí prichádzali pomáhať stavať modlitebňu v Hermanovciach. Keď bola stavba hotová, povedali, že je čas, aby sme dávali ďalej, čo sme prijali. A Pán Boh nás viedol na Zakarpatskú časť Ukrajiny. Postupne sa táto služba rozrastala o rómsku misiu na Slovensku. Dnes vidíme, že Boh misie vedie našich bratov a sestry na Ukrajine, aby rovnako odpovedali na jeho volanie. Tohto roku vyslali zo Zakarpatskej Ukrajiny niekoľko misijných tímov do krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Rovnako viedol aj dvoch veriacich Rómov z Vitkoviec, aby to, čo dostali, dávali ďalej na pobyte v Glasgowe. Keď sa trochu z odstupom pozerám na 9 rokov tejto služby a na ovocie, ktoré prinášala, tak musím povedať, že sme len malou súčasťou veľkej Božej misie.

Marek Jurčo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára