sobota 30. júna 2012

filmové tipy



Vzoprieť sa obrom
(Facing the Giants)
USA, 2006, 107 min

Príbeh rozpráva o živote neúspešného trénera stredoškolského tímu amerického futbalu. Počas šiestich rokoch trénovania tímu Orlov nemal žiadne dobré výsledky, ani víťazstvá. Teraz musí čeliť zdanlivo neprekonateľným pracovným a osobným problémom. V takýchto chvíľach sa veľmi ľahko rozmýšľa o odchode a ukončení trénerskej kariéry. Ale po jednom nečakanom stretnutí tréner Grant objavuje vieru, ktorá mu dá silu vytrvať. Dá sa povedať, že celý film je o postoji srdca človeka k Bohu - čo je hlbšie rozobraté na neúspechu a úspechu trénera. Film je v porovnaní so skutočnými životnými situáciamveľmi dobre a reálne spracovaný. Na diskusiu k filmu sa dá rozoberať otázka „Čo je s Bohom nemožné?“. 





Zrodenie šampióna
(The Blind Side)
USA, 2009, 128 min

Film je inšpirovaný skutočným osudom nevzdelaného černošského chlapca Michaela Ohera. Vďaka vzdelávaciemu programu sa dostane na prestížnu kresťanskú školu. Jeho výsledky sú však skôr podpriemerné. Dostáva sa mu však podpory od viacerých učiteľov, dokonca začne hrávať americký futbal za školský tím. Dostane možnosť bývať v jednej rodine, kde ho prijmú za vlastného, dokonca mu zabezpečia doučovateľku, aby mohol školu zvládnuť. Po čase prídu aj úspechy v športovej oblasti. Zrodenie šampióna je silný príbeh o rodine a obetovaní sa pre druhých, ale aj o daroch, ktoré sme každý z nás dostali od Boha, aby sme nimi slúžili iným. Kľúčovú úlohu v role Michaelovej adoptívnej matky si zahrala Sandra Bullock, ktorá za ňu dostala Oscara.










Pokojný bojovník
(Peaceful Warrior)
USA/Nemecko, 2006, 120 min

Film je adaptáciou autobiografickej knihy Dana Millmana. Ako talentovaný športovec sníva o olympiáde a má všetko – poháre, dievčatá, rýchle motorky, divoké párty. Po ťažkom úraze sa však všetko zmení. Vďaka stretnutiu so zvláštnym cudzincom Dan pochopí, že sa musí ešte veľa učiť, mnohé prekonať a veľa vecí sa vzdať, než sa stane pokojným bojovníkom a spozná svoju cestu. V tomto filme nejde o klasický boj medzi zlými a dobrými, skôr o to ako sa postaviť konfliktom v našom vnútri.









Ohnivé vozy
(Chariots of Fire) 
Veľká Británia, 1981, 123 min

Film sa odohráva v roku 1924 na olympiáde v Paríži a bol natočený podľa skutočných udalostí. Eric Liddel je zbožný kresťan, ktorý verí, že jeho atletický talent je darom od Boha. Verí tiež, že pokiaľ vyhrá, je to spôsob ako oslavovať Boha skrze šport. Jeho protivníkom na trati je Harold Abrahams , ktorý je anglický Žid. Sníva o sláve a o tom, že svojim antisemitským spolužiakom dokáže, že Židia nie sú žiadna podradná rasa. Pohnútky oboch sú veľmi vznešené a boj o česť je nepochybný. Obaja prinesú osobnú obeť, aby dosiahli svoj cieľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára