sobota 30. júna 2012

profesionálny šport


Každý rok Reginald L. Wright Junior, narodený v Trentone, New Jersey, USA,  cestuje do zámoria, aby sa zúčastnil profesionálnych basketbalových turnajov a súťažil proti profesionálnym tímom a užil si basketbal, ktorý miluje. Avšak Wright oceňuje obrovskú šancu, ktorá na týchto turnajoch vzniká, a to možnosť hovoriť svoje svedectvo a chváliť nášho Pána. Využívaním univerzálne populárnej hry ako je basketbal a jeho prostredie, Wright zdieľa príbeh Ježiša Krista a to, čo jeho smrť, pohreb a zmŕtvychvstanie prinieslo všetkým, ktorí v neho veria. Ako záchranca Ježiš trpel trestom za hriechy, ktorými sa ľudia previnili voči Božím právam a opravil vzťah medzi Bohom a človekom, aby nás očistil v Božích očiach a zabezpečil večnú slávu.

Avšak, aj keď basketbal bol neoddeliteľnou súčasťou jeho života odkedy bol batoľaťom, Wright vždy nevidel spirituálne možnosti, ktoré mu šport prináša. Wright obetoval väčšinu svojho voľného času od dvoch rokov až do ukončenia strednej školy na rozvoj svojich basketbalových schopností s konečným cieľom profesionálnej basketbalovej kariéry. Študoval hru profesionálov ako Michael Jordan, Allen Iverson a Kobe Bryant a strávil veľa času po výučbe na lokálnych ihriskách a táboroch, zlepšovaním svojich schopností a napodobňovaním pohybov, ktoré videl v televízii.



Ako tínedžer hral v Sonny High League in Philadelphia, zúčastňoval sa AAU úrovne a reprezentoval katolícku strednú školu McCorristin. Počas tohto obdobia sa zlepšil, objavoval v sebe vnútornú energiu a všetku ju venoval len basketbalu – jedol, spal a sníval o tom, že sa stane profesionálnym hráčom. Nadviazal na svoju úspešnú stredoškolskú kariéru aj na univerzite. Aj napriek tomu, že mal množstvo ponúk, aby súťažil na Univerzitnej úrovni Divízia 1 rozhodol sa ostať vo svojom domove a hrať pre Divíziu 3 na New Jersey Univerzity, škole, ktorá mu ponúkla okamžitú šancu hrať a mala povesť najlepšej v New Jersey. Na tejto škole dosiahol veľké úspechy, skončil medzi najlepšími a spolu so svojím tímom sa dostal do finále NCAA turnaja.

Počas druhého roka na Univerzite sa priateľ opýtal Wrighta: „Si kresťanom?“ a povzbudzoval ho, aby čítal a študoval Bibliu spolu s ním. Wright súhlasil: „Začal som študovať knihu Prísloví a Evanjelium Jána. Ako som študoval bol som uchvátený frajerom, ktorého Biblia volala Elohim. Bol som povzbudený tým, ako Boh poslal svojho syna, Ježiša Krista, do sveta na smrť za naše hriechy. Ježiš sa stal človekom, žil dokonalý život a trpel strašnou smrťou na kríži, aby sme mohli byť vyhlásení za spravodlivých pred Bohom. Táto zmena môjho srdca bola dokonaná prostredníctvom a dielom Ducha Svätého. Hoci som nebol  v začiatočných fázach môjho rastúceho vzťahu s Kristom, ešte stále som sa musel učiť, čo to znamená byť pokračovateľ Pána Ježiša Krista. Nebolo to ľahké akýmikoľvek prostriedkami.“

Po svojom absolvovaní univerzity s pomocou dvoch blízkych priateľov a duchovných učiteľov, Charlie Warda a Monty Williamsa, Wright pracoval s Philadelphia 76 s New York Knicks. Toto bol začiatok jeho profesionálnej basketbalovej kariéry. Neskôr podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt s Pardubicami a využil túto šancu na dosiahnutie dvojakého účelu. Ako kresťan využil naplno platformu basketbalu poskytovanú Bohom a okamžite hľadal miestne cirkvi, kde bol ovplyvňovaný komunitou veriacich ľudí a navštevoval anglicky hovoriace školy, kde zdieľal evanjelium a svoje osobné svedectvo. Po jednej sezóne v Čechách Wright naďalej hral basketbal a ponoril sa do miestnych cirkví a spoločenstiev na Slovensku, v Anglicku, Francúzsku, Nemecku a najnovšie na turnaji v strednej Ázii.

Uprostred úspešnej basketbalovej kariéry sa Wright stretol s kresťanským hip-hopovým umelcom Williamom Branchom (The Ambassador) a bol hlboko ovplyvnený seminárom Absolventský zápal a nadšenie pre Ježiša Krista. Tento vplyv v ňom vyvolal túžbu vedieť o Bohu viac. Ako táto túžba po Ježišovi presiahla jeho túžbu po profesionálnej kariére, Wright odišiel z profesionálneho basketbalu a pokračoval v magisterskom štúdiu Biblie na Philadephia Biblical University.

Zatiaľ, čo jeho štúdium má stále prednosť pred basketbalom, Wright naďalej používa basketbal, aby zdieľal dobrú zvesť o Ježišovi Kristovi. Každoročne cestuje, aby sa zúčastnil profesionálnych turnajov a svojím svedectvom hovoril o evanjeliu. Hovorí, že prostredníctvom spojenia s Crossover International and Athletes In Action „mi basketbal poskytol túto príležitosť a modlím sa, aby som mohol použiť tento dar, aby som ostatným ukázal slávu Božiu cez tvár Ježiša Krista,“ hovorí Wright. „Môj cieľ je naďalej cestovať so AIA a používať platformu basketbal ako nástroj na dosiahnutie tohto účelu.“

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára