štvrtok 1. novembra 2012

blogERVIN - kráľ, alebo Kráľ?

Ján 6:15: „Keď Ježiš spoznal, že chcú prísť a zmocniť sa ho, aby ho urobili kráľom, odišiel znova na vrch, aby bol celkom sám.“

Ježiš odmietol, aby ho urobili svojim kráľom, lebo chcel, aby bol tvojim.

Ján nám zaznamenáva, že prítomných mužov, ktorí počúvali Ježišove kázania, bolo 5000. Pridajme si k tomu ich manželky a deti a hneď máme vyššie číslo. Kľudne ich mohlo byť aj 20000 nasýtených piatimi chlebmi a dvomi rybami.

Je toto normálne? Nie je toto revolúcia? „Lacný, vlastne zadarmo, chlieb! Stačí prísť na Ježišove kázne!“ Aké veľké zhromaždenia mohli vznikať? Aké megazbory by sme mali? Samozrejme, ide o chlieb. Keby sme to premenili na sociálne hodnoty, presne tak isto by mohol dať dôchodky, vysoké platy (aj bez reálnej práce), uzdravil by všetkých ľudí, takže nemocnice by riešili iba úrazy... Keď bol Ježiš na začiatku služby s diablom na púšti, diabol mu ponúkol „všetky kráľovstvá sveta...všetku moc, slávu“ Lk 4:5-6.

Myslím, že Ježiš by bol dobrým sociálnym kráľom vo svojej dobe. Avšak nie preto prišiel. Pomohol by svojmu okoliu, ale On prišiel pomôcť celému svetu. Poslúžil by vo svojej dobe, ale Ježiš prišiel poslúžiť aj v 21.storočí. Bol by dobrý človek, ale zlý a neposlušný Boží syn. Zápas by nebol vyhral Pán Boh, ale Satan.

Vnímaš tú absurditu? Je to preto, pretože sa odchyľuje od toho, aký príbeh Ježiša poznáme my. Ako to je však s príbehom tvojim, dnes? Doba sa zmenila, ľudia nie. Politika je podstatná súčasť života človeka a spoločnosti. Je však potrebné rozlišovať jednu zásadnú vec: Kráľ kráľov a Pán pánov je len jeden.

Žiješ vo svojom okolí so svojim večným Kráľom, Ježišom alebo sociálnym kráľom, dočasným? Žiješ vo svojom okolí a dôveruješ Záchrancovi, ktorý zachraňuje duše a celých ľudí pre celú večnosť? Alebo dôveruješ kráľom, ktorý majú iba chlebíky pre ľudí? Prinášaš ľuďom večného Kráľa, alebo kráľa iba pre dnešok?

E.

zdroj: http://ranajkysjezisom.blogspot.sk/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára