streda 23. mája 2012

anketa

Asi všetci facebook využívame nejakým spôsobom, a preto sa nám zdalo zaujímavé zistiť, či vnímame aj nejaké riziká, ktoré s ním súvisia a ak áno, aké. Preto sme sa rozhodli zistiť to pomocou ankety.

Najčastejším vnímaným rizikom bola strata času, ktorý by sa dal využiť aj užitočnejšie. Objavilo sa veľa názorov, ktoré hovorili o tom, že čas strávený nad FB len premeditujeme, sedíme a čakáme, čo nové sa udeje, namiesto toho, aby sme išli von a žili reálnym životom so skutočnými priateľmi. „Facebook nás robí lenivých! Ľudia sú radšej ochotní byť na facebooku celý deň, ako napríklad ísť športovať, ísť na prechádzku, vzdelávať sa atď.“ Dokonca jeden z vás vníma stratu času ako jediné riziko, ktoré sa mu spája s facebookom.

Riziko facebooku je podľa vás aj okno do súkromia: „Uverejňujeme svoje fotky, myšlienky a zviditeľňujeme ich ľuďom, ktorým by sme ich za normálnych okolností nepovedali.“ Naozaj, veľké množstvo odpovedí sa týkalo najmä súkromia, zverejňovania svojich osobných údajov a informácii, ktoré môžu byť zneužité.

Z tohto potom podľa vás vyplýval problém, aké informácie vlastne zverejňujeme. Tzv. riziko zverejnenia všetkého. „FB často skĺzava do bulvárneho charakteru“ a „súkromie predsa má nejaké hranice a nie sme všetci zvedaví na dĺžku nechtov, lak na vlasy, ťuťu muťu s ich blízkymi 6x denne a podrobné zloženie každého obeda a ich súkromného emailu“. Jeden z vás dokonca reagoval citátom D. Bonhoeffera z roku 1944: „Často sa hanbím, keď vidím, ako sa ľudia vo svojej potrebe zdieľať sa ponižujú a ako neustále hovoria o svojich veciach s ľuďmi, ktorí za to vôbec nestoja a ktorí tiež sotva počúvajú. A zvláštne pri tom je, že nemajú potrebu povedať pravdu, ale chcú proste len hovoriť o sebe, či už pravdivo, alebo lživo, s dodatkom, že ľudia sa odvtedy nezmenili.


Výčitkou smerom k facebooku a medziľudskej komunikácii, ktorá tam prebieha, bolo časté vnímanie neosobnosti komunikácie na ňom, nemožnosti vidieť emócie a riziká, že komunikácia skĺzne k tomu, že sa „nepočúvame, len sa snažíme čo najvtipnejšie a najcoolovejšie reagovať“. Tiež sa podľa vás môže stať priestorom pre skrytú a nepríjemnú cyber-šikanu, ľudia sa dokážu navzájom zhadzovať, zosmiešňovať a potápať a veci, ktorými sa prezentujeme, môžu často použiť proti nám a tým pádom je tu ďalšie spomenuté riziko, že prostredníctvom FB môžeme zničiť osobné vzťahy, stratiť úprimnosť a tiež aj identitu, pretože „na FB je človek iný ako v realite“. Našlo sa aj vnímanie facebooku ako len nástroja pre „umelé a povrchné priateľstvá, klebety a odtrhnutie od reálneho života.“

Objavili sa aj názory, ktoré súviseli s tým, že nie je problém vo facebooku, ale v medziľudských vzťahoch, ktoré si ľudia s jeho pomocou ventilujú a tiež v tom, že si neuvedomujú citlivosť údajov, ktoré zverejnia a tiež ich slabé zabezpečenie.

Treba však povedať, že sa našiel aj jeden z vás, ktorý nevníma nijaké riziko súvi-siace s facebookom a že ide v podstate o najnevinnejšiu stránku, aká na internete existuje.

Všetkým, čo sa zapojili ďakujeme za ich čas a názory.

spracovala Eva Kianičková

3 komentáre:

  1. Prosím vás, prečo stále vypisujete antifacebookovské články? FaceBook, rovnako ako oheň, voda a čokoľvek iné na svete, je veľmi zlým pánom, ale tiež veľmi dobrým sluhom.
    Záleží na ľudskom srdci, na postojoch a motívoch.
    To, že niekto facebooku neporozumel, alebo že iný podľahol hrám, ďalší pýche alebo snahe ukázať sa, je subjektívna skúsenosť. Osobne si vážim všetky názory, aj ľudí, ktorí FaceBook jednoducho nepotrebujú, aj tých, ktorí ho denne využívajú a dokonca sa v rámci tejto sociálnej siete aj hrajú. Ale tvrdiť radikálne NIE, FB JE ZLÝ, tak ako radikálne ÁNO, BEZ FB ANI NEŽIJEŠ, je najnebezpečnejšie čo kresťan urobiť môže. Je to o vašom postoji!
    Vyjadrujete sa tu mnohí o tom, ako to VÁS ovplyvnilo - a na základe toho vyslovujete verdikt, že táto sociálna sieť je nebezpečná. Kto ste, aby ste sa povyšovali nad iných? To, že ste vy v nečom zlyhali, neznamená, že ostatní zlyhajú ako vy!
    A jasné, že nebudem na FB ani NIKDE INDE na nete zverejňovať intímne info o sebe - !?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. POKUD Facebook NIČÍ VZTAHY, PAK ZBRANĚ ZABÍJEJÍ LIDI, PROPISKY DĚLAJÍ CHYBY VE SLOVECH, AUTA NUTÍ LIDI ŘÍDIT OPILÉ A LŽIČKY VÁS UDĚLAJÍ TLUSTÉ!!!
    FaceBook je uplne normalan vec - to VY, VY a len VY ste slaboši! Je mi vas luto.

    OdpovedaťOdstrániť