sobota 31. marca 2012

viac lásky... !

V čom je cirkev liberálna? A čo je to vlastne liberalizmus? Nemám rád cudzie slová a ani tomuto veľmi nerozumiem. Tak som zobral slovník a ten mi povedal, že to pochádza zo slova „sloboda, oslobodenie“, ale aj „nezávislosť“. Apoštol Pavel o tom napísal Galaťanom: „Bratia, vy ste povolaní k slobode. Len si dajte pozor, aby vám sloboda nebola zámienkou povoľovať telu, ale v láske si slúžte navzájom.“ (Galaťanom 5,13)

Aká to je sloboda? Od čoho máme byť nezávislí? Tiež by sme sa mohli spýtať: K čomu máme byť slobodní? Pavel vraví, že keď nás Pán oslobodil, máme sa navzájom milovať. A nie len to, ale si aj slúžiť. Slúžia otroci, slobodní rozkazujú, ale kresťanov sloboda vedie k slúženiu z lásky.

A pokračuje: „Ak sa medzi sebou navzájom hryziete a žeriete..“ Vo veľa veciach sme správne konzervatívni, držíme sa základu Biblie a kríža Pána Ježiša. Sme múdra cirkev, vieme všetko správne vyložiť, vieme veľa o Biblii a o Bohu, vieme veľa rozprávať o tom, čo sa môže a nemôže, ale navzájom sa medzi sebou hryzieme a žerieme.  

V poslednom čase ku mne Duch Svätý prehovoril dvomi textami: „Daromným sporným otázkam, svárom a hádkam o zákone sa vyhýbaj, lebo sú neužitočné a márne.“ (Títovi 3,9) Boh je veľký a my, ľudia, Ho nedokážeme úplne vystihnúť. Každý sa o to snaží podľa miery viery akú má. Sme rôzni, s rôznymi názormi a postojmi, ale vieme napriek tomu mať vzťahy plné lásky?

Pán Ježiš sa pýtal Petra, či Ho má rád. Nedávno sa ma to spýtal tiež: „Peter, miluješ ma?“ (Ján 21,17) S niektorými ľuďmi sa neviem dohodnúť, hádam sa s nimi a ubližujeme si. Láska k Pánovi sa prejavuje vo vzťahoch.

Myslím si, že problémom cirkvi je prílišná sloboda od lásky vo vzťahoch.

Samuel Jurčo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára