pondelok 31. októbra 2011

pasivita – tichý zabiják (vo vzťahoch, službe, mládeži, cirkvi)

Týmito slovami charakterizoval Janči Máhrik svoj seminár Sedím na konári a je mi dobre. Náš rozhovor o pasivite, jej príčinách, dôsledkoch a možných riešeniach mal približne takýto obsah:

Človek bol stvorený ako aktívna bytosť. Boh Adamovi a Eve povedal: Ploďte sa a množte sa a naplňte zem; podmaňte si ju a panujte nad morskými rybami, nad nebeským vtáctvom a nad každým živočíchom, čo sa hýbe na zemi. (Gn 1, 28). Pasivita (v negatívnom zmysle slova) sa do ľudského sveta dostala s hriechom. Byť pa-sívny je proti Božiemu zámeru s človekom.

Pasivita nevzniká sama od seba, ale vždy je niečoho dôsledkom. Niektoré z možných  príčin sú:

1. Strach.  Môžeme maž strach zo zlyhania, z rizika, z toho, čo si o nás pomyslia alebo čo o nás povedia ostatní. Ale Pán Boh lieči náš strach – Ž 34, 5;  Pr 29, 25.

2. Vyhorenosť. Pasivitu spôsobuje aj únava, prepracovanosť, veľké vypätie, vyčerpanie (z práce, služby...). Vtedy si potrebujeme oddýchnuť a načerpať – prijímať dobré veci, užiť si ich a tešiť sa z nich.

3. Ľahostajnosť/lenivosť. Niekto môže byť ľahostajný problémom, úlohám, povinnostiam atď. Iní si uvedomujú ich závažnosť, ale sú príliš leniví, aby začali niečo robiť. Títo ľudia potrebujú upozornenie a napomenutie.

4. Neodbornosť/neochota učiť sa nové veci.  Ľudia sú pasívni aj preto, lebo nevedia robiť to, čo by mali, alebo sa to nechcú naučiť. Ale v Biblii čítame, že Pán Boh uschopňuje povolaných a že mu záleží na našej poslušnosti, nie výkonoch.

Na pasivitu majú vplyv aj ďalšie veci, napríklad kolektív, deľba práce, presýtenosť, apatia, strata cieľov a motivácie... Ďalším veľkým problémom je, že v dnešnej spoločnosti sa celkove veľmi vytráca schopnosť sebazaprenia.

Keď sa zaoberáme riešením pasivity, pamätajme, že je dôležité nájsť jej príčinu a tú sa pokúsiť odstrániť. Ak ten problém riešiť začneme, vyriešiť sa dá. A tiež porozmýšľajme, ako nás služba/pasivita ovplyvní a ktoré z nich nás viac obohatí. Neostávajme dobrovoľne pasívnymi ľuďmi - je to  v priamom rozpore s účelom, pre ktorý nás Boh vytvoril.

Šimon Evin

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára