streda 30. novembra 2011

blogERVIN - Ja a Ty. Prečo sa zmieriť s Bohom? II.

Prečo ťa „neznášam?“ 


Matúš 5:21-22: "Počuli ste, že otcom bolo povedané: nezabiješ! Kto by však zabil, musí ísť pred súd. Ale ja vám hovorím: Každý, kto sa hnevá na brata, musí ísť pred súd. Kto by povedal bratovi: Hlupák, musí ísť pred veľradu. Kto by povedal: Blázon, musí ísť do ohnivého pekla." 

Pravda nie je vždy príjemná. Medzi človekom a človekom nie je vždy len sympatia. Niektorí ľudia si „sadnú", niektorí však nie. Problém nastáva, ak s tými, ktorých „nemusíte", musíte žiť. Dobrá nelogika však? Premýšľajme spolu. Máš suseda, ktorý ti zvykne klopať metlou do radiátora, ak si si -akože- náhodou zabudol vypnúť hlasnú hudbu? Nemusíš ho, ale musíš pri ňom žiť. Máš súrodenca alebo rodiča s ktorým sa hanbíš chodiť na verejnosť? Máš spolužiakov a kolegov, ktorí ťa neberú vážne alebo si robia z teba posmech? Máš nadriadených, z ktorých máš pocit, že ťa len buzerujú? Máš okolo seba ľudí, ktorí sú chodiacimi encyklopédiami, bifľošmi, bonzákmi, podlízačmi, manipulátormi, či frajermi bez toho, že by mali byť za čo? 

Ešte dodám, že aj ja a aj ty, sme pre niekoho a možno pre plno ľudí takými magormi... ale samozrejme, my si to o sebe nemyslíme. 

Cítiš to, čo je medzi ľuďmi? Medzi tebou a mnou? Medzi tebou a tvojimi blízkymi? Teraz nehovorím, že vždy a medzi všetkými je problém. Hovorím, že medzi plno ľuďmi je viac problémov, ako by sme chceli. Veď ak by to tak nebolo, tak prečo by bola rozvodovosť viac, ako 45%-tná? Prečo už ani dvaja najbližší ľudia sa nevedia rešpektovať, milovať, mať v úcte a počúvať sa navzájom? 

My potrebujeme niečo, čo má moc naše vzťahy nielen uzdraviť, ale dať im silu - fungovať, rozvíjať sa, plniť láskou a úctou, vytrvať, byť pevnými. Kámo, dá sa to! Dá sa vypustiť slová a životné postoje: „neznášam ťa!“ Na tomto mieste viac nechcem povedať, ako to, že máme problém medzi nami. 

Niekto musí priniesť mier, pokoj, zmierenie medzi mňa a teba, medzi teba a tvojho suseda, priateľa, priateľku, manžela, manželku, deti, rodičov. Niekto nám musí priniesť zmierenie do našich vzťahov... či? 

E. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára